Skip to content

8M 2021: les dones, més essencials que mai

Un any més, som a les portes del 8M que, aquest any, donades les circumstàncies sanitàries, es presenta diferent en la seva forma i visualització, però amb la mateixa força que els anys anteriors ja que la lluita continua estant la mateixa; les reivindicacions també i, a més, s’hi afegeixen totes les derivades per la pandèmia. Una pandèmia que ha endurit la vida de milers i milers de dones al món, tant a nivell econòmic per les pèrdues de treballs o precarització dels mateixos (sobretot en famílies monomarentals), com en l’augment exponencial de les violències masclistes que han omplert de terror les vides de tantes dones i canalla, atrapades a casa amb els seus maltractadors.

Aquest any hem vist com es jutjava a diferents grups de dones per participar en actes feministes i per reivindicar els drets de totes, hem vist com aquesta mateixa “justícia” considerava abús la violació en grup d’una nena per 7 depredadors a Manresa, com anava augmentant de manera brutal la violència masclista durant el confinament amb els maltractadors, com s’empobrien tantes dones i com d’altres amb feines precàries i feminitzades, passaven de cop i volta a ser essencials per la societat, però sense millorar en realitat res de les seves vides. Tot això i més, només a casa, però és a tot el món que passen aquestes coses un dia, l’endemà i l’altre… Per sort, de tant en tant, hi ha bones notícies com ha estat la reforma de la llei per la igualtat real i efectiva de les persones trans, que preveu l’autodeterminació de gènere sense informes mèdics a partir dels 16 anys i també reconeix les identitats no binàries.

Per tot això i molt més, aquest 8M tornarem a dir PROU! I reivindicarem els drets fonamentals de totes les dones del món en la seva immensa i meravellosa diversitat i participarem als actes que es preparen els dies 7 i 8 arreu del territori, de manera segura però implacable.

Perquè juntes som més fortes, perquè si ens toquen a una responem totes i perquè quan a través de la sororitat, enfortim la xarxa feminista, totes les dones sobretot les més vulnerables i oblidades pel sistema, en sortim reforçades i podem fer sentir la nostra veu. VISCA LA LLUITA FEMINISTA!

Afectació que ha deixat la pandèmia covid-19  a les dones d’arreu del món

La pandèmia ha intensificat la violència contra dones i infants a tot el món. Les mesures necessàries per bloquejar el virus, a més d’aconseguir limitar la seva propagació, han comportat que les persones que pateixen la violència a les llars s’hagin trobat cada vegada més aïllades. En alguns països les consultes a Google d’ajuda contra la violència van augmentar un 75% l’any passat i les trucades de víctimes van incrementar-se. Es van crear noves mesures per tal que aquestes dones poguessin comunicar  la sospita de que les seves vides perillaven, tot i així, molts casos extrems es van viure silenciats durant la pandèmia ja que el confinament va complicar la possibilitat d’accés a serveis d’ajuda.

D’altra banda, les dones són les que realitzen en gran part la feina de mantenir la salut i el benestar del més petits, la gent gran i els malalts. Una feina no remunerada però amb un gran valor econòmic. 

(Font: Policy brief:The impact of COVID-19 on Women, 2020).

Les feines no remunerades son fonamentals pel sosteniment de qualsevol societat, per tant, han de ser recolzades i reconegudes per polítiques adients. Un dels impactes que deixa la pandèmia a moltes dones que ja vivien angoixades per la seva economia, és veure ara encara més limitada la possibilitat d’accedir a contractes dignes,  ja que hem passat 3 vegades més hores que els homes en aquests tipus de feines infravalorades (llar i cures). A sobre, la bretxa salarial global de gènere resta estancada en un 16% i les dones cobren fins a un 35% menys que els homes en alguns països.  Al marge de l’àmbit domèstic, les cuidadores han estat al capdavant durant la crisi i representen el 70% del col·lectiu arreu del món. A la sobrecàrrega de la feina sanitària i de serveis essencials, i a la càrrega mental que això comporta, també se li afegeixen altres sectors feminitzats i que també son essencials pel manteniment de les poblacions com el comerç  d’alimentació i la neteja. Tanmateix, moltes s’han vist obligades a deixar les seves feines, perquè havien de fer front al tancament d’escoles. Les partides socials es veuen minvades degut a l’esforç econòmic realitzat per lluitar contra el virus i, tal com ja ha indicat ONU Mujeres, en totes les crisis econòmiques acabem essent les més perjudicades. La Encuesta de Población Activa (2020) indica que l’any passat finalitzava amb una taxa d’atur del 29’4% per a estrangeres i treballadores amb doble nacionalitat, així que, l’atur de les dones migrants duplica al de les autòctones ja que les primeres es troben doblement discriminades.

Reflexions envers la situació global de les dones

El 2020 ha estat marcat per la crisi sanitària i ens ha posat a prova com a societat. Cal continuar treballant i lluitant per tal que la vida que ens espera sigui més justa que la que deixem enrere.

Conèixer com ens afecta a les dones la pandèmia per COVID-19  i el trasbals social que l’acompanya és una de les claus principals per saber on actuar, no només ara, si no també en el futur. Si no canviem els rols tradicionals, la càrrega assumida per les dones augmentarà perillosament i també els seus efectes negatius com: sobrecàrrega, estrès, problemes mentals, menys temps de qualitat  per a la família i una aturada de la vida professional.

Si alguna cosa ens ha ensenyat la pandèmia i l’emergència sanitària, és a repensar en el que és prioritari; el tipus de feina que ara considerem essencial, justament és el tipus de feina que el sistema capitalista ha menyspreat i oblidat any rere any. La recuperació d’aquesta crisi ens portarà temps, però tenim molt clar que ha d’anar acompanyada de polítiques socials, econòmiques i laborals que girin al voltant de la igualtat i que protegeixint els col·lectius més vulnerables, mesures que ens convertiran en una comunitat més justa, plural i diversa.