Skip to content

CONTRA ELS ERTO, CONTRA ELS ACOMIADAMENTS. PER LA SALUT I EL BÉ COMÚ.

La situació social és extremadament greu. Més d’un milió de treballadors i treballadores han estat acomiadats en les últimes dues setmanes. Altres dos milions s’enfronten a una substancial rebaixa de les seves retribucions, per la via dels més de 250.000 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) iniciats. A partir d’aquest dilluns, la resta dels treballadors de sectors no essencials, que no estiguin teletreballant, tindran un permís retribuït que es recuperarà posteriorment amb vuit dies (de moment) d’esclavitud. Els treballadors i treballadores dels serveis essencials continuen acudint als seus llocs de treball, en la majoria dels casos, sense accés a mitjans de protecció i de prevenció de la malaltia adequats.

Els sanitaris denuncien que el gran “hospital” d’IFEMA és un fracàs, sense mesures higièniques adequades. El teletreball s’ha basat, en gran manera, en recursos que pagaran els propis treballadors (llum elèctrica, ordinadors, connexió a internet). Conegudes empreses del sector del telemàrketing (Konecta, GSS…) fan una interpretació extensiva del llistat d’empreses essencials per a continuar obertes, igual que, en algun cas, van incomplir les ordres de la Inspecció de Treball de tancar les seves instal·lacions la setmana anterior, al no complir les condicions mínimes per a prevenir la malaltia entre els seus empleats.

La legislació aprovada pel govern per als ERTO, a més, ha permès rebaixar els salaris als treballadors, que es pagaran les seves pròpies retribucions minorades al 70% per la via de la prestació de desocupació. Hem de recordar que les cotitzacions de l’atur a penes cobreixen les prestacions, que normalment són assumides per la recaptació fiscal del govern -els impostos- que es basa fonamentalment en les retencions de l’IRPF de les nòmines. Els ERTO funcionaran com un gegantesc mecanisme pel qual es procedirà a socialitzar les despeses d’aquesta crisi, que pagarem els treballadors, mentre els beneficis empresarials de les grans transnacionals i dels bancs sofreixen el mínim possible. És més, mentre el Banc Central Europeu es prepara per a una compra massiva de deute corporatiu de les grans empreses, els governs del Nord d’Europa es neguen a tot augment de la despesa social finançada per la Unió Europea, impedint la posada en marxa d’una renda bàsica o d’una assegurança de desocupació europeus.

Mentrestant, les diligencies burocràtiques dels sindicats oficialistes, disposades sempre a pactar tot el que vol el capital, tracten de desviar el legítim descontent obrer, promovent els ERTO, negociant amb les vides i la salut dels treballadors i jugant al joc dels partits polítics, al costat dels quals no són més que una altra corretja de transmissió dels interessos del gran capital oligàrquic.

Per tot això, des de Solidaritat Obrera cridem a la resistència a la classe treballadora i rebutgem rotundament els ERTO i els acomiadaments. Ens neguem a signar-los i donar el nostre vistiplau. Exigim que tots els treballadors de serveis no essencials puguin passar la quarantena amb el seu sou garantit amb un permís no recuperable, i que els dels serveis essencials treballin en condicions de seguretat i amb mecanismes de rotació. També exigim una renda bàsica de solidaritat per a tots els aturats, treballadors informals i sectors precaris de la classe treballadora, així com la moratòria incondicional de lloguers i hipoteques per a les classes populars.

Ens diuen que no hi ha diners per a tots ara. També ens expliquen (els treballadors sanitaris) que no hi ha recursos suficients a IFEMA. Els recursos per a la supervivència de les famílies treballadores s’han de treure d’on estan: de les mans i els magatzems de les grans empreses, propietat de fons d’inversió transnacionals i de famílies de l’oligarquia. Només des del repartiment i el comú podrem sobreviure tots. La classe obrera ha de defensar el seu dret a les riqueses que ella mateixa produeix amb el seu treball.

NO ALS ERTO. NO ALS ACOMIADAMENTS.

LA CRISI QUE LA PAGUIN ELS CAPITALISTES.

TOTS ELS RECURSOS PER A LA SANITAT PÚBLICA.

RENDA BÀSICA, PERMISOS RETRIBUÏTS NO RECUPERABLES, MORATÒRIA D’HIPOTEQUES I LLOGUERS.

NI UN TREBALLADOR MÉS SENSE PROTECCIÓ.

NI UNA VIDA MÉS EN PERILL.

Confederació Sindical Solidaritat Obrera, 31 de març de 2020.